30 Kasım 2012 Cuma

Kendi Oyuncağımızı Kendimiz Yapalım

Mete henüz 1,5 yaşında ve daha resim yapma, kesme, yapıştırma gibi becerilere sahip değil. o yüzden biz oyuncakları ve evde aklınıza gelebilecek her türlü eşyayı (tencere, bardak, tarak, kemer v.b.) birleştirerek doğaçlama oyunlar oynuyoruz. Ben şimdiden Mete ile ileride ne tür oyunlar oynayabiliriz, Mete'nin hem el becerisini hem hayal gücünü geliştirecek ne tür şeyler yapabiliriz diye ufak ufak araştırmaya başladım. Aşağıda her evde kolayca bulabileceğiniz malzemeleri kullanarak çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz oyuncakların/oyunların resimleri paylaşıyorum. Şimdiden iyi eğlenceler.


Uzun, düz bir kağıdı kullanarak
oyuncak arabaları yarıştırmak için
güzel bir parkur oluşturabilirsiniz.

Beyaz veya siyah yapışkanı az olan 

elektrik bantlarını kullanarak evin her
yerini oyuncak arabalar için parkurlar oluşturabilirsiniz.

Poşet çay kutularını çöpe atmak
yerine renkli kağıtlarla yada
bantlarla kaplayarak ve biraz
 kesip şekillendirerek çocuğunuzla 

beraber uzun bir tren yapabilirsiniz.
Bir yumak ip ile evinizin uygun bir yerinde 
çocuğunuz için eğlenceli bir  oyun alanı 
yaratabilirsiniz. Ayrıca bu oyun ile çocuğunuz fark ermeden spor yapar ve kasları gelişir.

Basit bir kese kağıdı ile biraz renkli  
kağıt ile şirin bir oyuncak yapabilirsiniz.

Bebekler masa altı gibi sınırlı ve kapalı alanlara 
girmeyi çok severler. Bebeğiniz için basit bir karton 
kutudan şirin bir oyun alanı yapabilirsiniz.
Biten tuvalet kağıtlarının rulolarını yukarıdaki gibi 
şekillendirip sulu boya ile renklendirdikten sonra 
iki göz, iki kanat ve bir burun ekleyerek sevimli 
baykuşlar evinizi süsleyebilir.
Biten şampuan kutularını renkli bantlarla  
kaplayıp, pet şişe kapakları ile motor ve 
kartondan kanatlar yaparak rengarenk 
uçaklar yapabilirsiniz.

Evde bulabileceğiniz çeşitli renk ve 
büyüklüklerdeki düğmeler ile sevimli ve 
zararsız bir tırtıl evinizde gezinebilir.
Tuvalet kağıdı rulolarını uygun boyutlarda keserek 
ve isterseniz renklendirerek çocuğunuz için çeşit çeşit 
saatler yapabilirsiniz.

Boş pet şişeleri kullanarak çocuğunuzun 
bebekleri için güzel bir tekne yapabilirsiniz.
Basit bir mandal ve doldurma çubuklarını kullanarak 
harika bir uçak yapabilirsiniz.

Yumurta kartonu ve sulu boya ile kırkayak veya tırtıl yapılabilir.

12 Kasım 2012 Pazartesi

Çocuğunuzla Kaliteli Vakit Geçirme Nasıl Olur?

Bugüne kadar okuduğum tüm cocuk gelişimi, cocuk eğitimi v.b. ile ilgili yazılarda, çocukla beraber geçirilen zamanın uzunluğu değil kalitesinin önemli olduğu yazıyordu. Aklıma hep "Zamanın kalitesi tam olarak nedir?", "Kaliteli zaman geçirmek için neler yapmalıyım?" gibi sorular gelirdi. Sabiha Paktuna Keskin'in bir kitabında annelerden gelen mektuplarda "Kaliteli zamanın ne olduğu ve zaman kısıtlıda olsa nasıl kaliteli geçirileceği" konusu çok güzel bir şekilde özetleniyordu.

Bir anne, işten eve geldiğinde bir taraftan yemek yapmaya diğer taraftan cocuğu ile ilgilenmeye çalıştığını, yemek faslı bitsede bu sefer diğer ev işlerinden dolayı çocuğuyla yeteri kadar vakit geçiremediğini anlatarak gece yatağına yorgun ve cocuğuyla yeteri kadar ilgilenmediği için suçluluk duygusuyla yatmaktan şikayet ediyordu.

Diğer bir anne ise kızı ile birlikte kumaştan bir bebek yapmaya karar verdiklerini; aksam yemek sofrasını kızı ile birlikte hazırlayıp ailece yemek yedikten sonra kızının yatma saati gelinceye kadar kalan yaklaşık yarım saatlik sürede beraber bez bebeği dikmeye başladıklarını, bebeğin nasıl olacağı konusunda tüm konuları kızına seçenekler sunarak son kararı kızının vermesini sağlayarak 1-2 ayda bebeği tamamladıklarını belirterek kızının bebeklerle oynayacak yaşı geçmesine rağmen bebeğini bas ucundan ayırmadığını anlatıyor.

Bu örneklerden sonra bende Mete ile geçirdiğimiz zamanın daha kaliteli olması icin aksam yemeklerimizden sonra Mete'nin yatma vakti gelinceye kadar halının üzerinde Mete ile oturarak onunla oyun oynuyorum. Ayrıca şunuda gözlemledim ki cocuğa oyuncak alıp önüne tüm oyuncakları yığmak doğru değil. Aldığınız oyuncağı çocuğunuzla beraber sizde oynamalısınız. Oyuncağın nasıl kullanılacağını ve hiç düşünmediğiniz bir sürü beceriyi sizi gözlemleyerek, bence ışık hızından daha hızlı bir şekilde öğreniyorlar.

Mete, çok hararetli ve yerinde duramayan bir bebek. Bundan dolayı sabit bir yerde oturularak oynanan oyunlara ilgisi çok kısa. Ayrıca henüz çok küçük (18 aylık) olduğu için henüz kesilip birleştirilen, boyanan oyuncaklarla oynayamıyoruz ama ben şimdiden ileride Mete ile beraber neler yapabileceğimiz konusunda araştırma yapıyorum. İlerleyen yazılarımda her evde bulunabilecek malzemerle, çocuğunuzla beraber yapabileceğiniz basit oyuncak örneklerini sizinle paylaşacağım.