5 Haziran 2012 Salı

Hangi yaşta ne kadar uyku gerekiyor?

Çevremdeki anne olan arkadaşlarla toplandığımızda sohbetlerimiz hep çocuklarımızın/bebeklerimizin üzerine oluyor. Bu sohbetlerimizin konusu ya "Seninki gece kaç defa uyanıyor?", "Sabahları erken mi uyanıyor?", "Gündüz uykuları nasıl?" oluyor yada "Yemek yemesi nasıl?", " Yemek seçiyor mu?" v.b. oluyor. 

Annelerin bebeklerini büyütürken en çok üzerinde durdukları konular beslenmeleri ve uykuları. Peki bebekler günde kaç kez ve ne kadar uyumalılar? Gece kaçta yatmalılar? Gece uykuları ne kadar sürmeli? Tüm anneler gibi benimde aklıma takılan bu sorulara bir cevap olabileceğini düşündüğüm aşağıdaki yazıyı sizinle paylaşmak isterim.



"Her çocuğun farklı olduğunu unutmayın, bazıları diğerlerinden daha az, bazıları daha fazla uykuya gereksinim duyar; ancak arada çok da büyük farklar olmamalıdır” diyen Uyku Danışmanı ve Koçu Seride Samurkaş Karaç, çocukların uyku düzeninin nasıl olması gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

Farklı yaşlardaki çocukların ortalama olarak ne kadar uykuya gereksinim duyduğuna dair genel bilgileri yanda bulabilirsiniz.

Birçok çocuğun çok uykuya gereksinimi olduğunu unutmayın. Ebeveynler, çocukları saat 23.00’te uykuya yatmayı reddediyor diye, “uykuyla arasının olmadığını” düşünürler. Aslında çocukları uyku eksikliğine bağlı aşırı yorgunluk çekiyor olabilir.


Kendinize şu soruları sorun:
- Her otomobile bindiğinde hemen uykuya dalıyor mu?
- Hemen hemen her sabah onu ben mi uyandırmak zorunda kalıyorum?
-Gün boyunca aksi, asabi ve aşırı yorgun görünüyor mu?
-Bazı akşamlar, normal yatma saatinden önce uykuya dalıyor mu?
-Sık sık sabah 06.00’da uyanıp mı güne başlıyor?
Bu sorulardan herhangi birisine “Evet” yanıtını verdiyseniz, çocuğunuz uykusunu yeterince almıyor olabilir.
Çocuğunuzun kaç saat uyuduğundan fazla, davranışlarına dikkat etmeniz daha önemlidir. Dr. Weissbluth “Genelde, çocuklar ne kadar uzun gece uykusu uyurlarsa, gündüz boyunca davranışları daha iyi olur” diyor. Bu çok doğrudur.

Çocukların uyku saatinin ve kalitesinin doğru olması neleri etkiler?
-Odaklanma süresini,
-Uyumluluğunu,
-Asabiyetini,
-Kendi başına oyun oynamasını,
-Çevrede olan biteni bütünüyle farkına varıp, öğrenmesini etkileyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder