13 Nisan 2012 Cuma

Hamilik Öncesinde ve Hamilelikte Folik Asit Neden Kullanılıyor?

Oğlum Mete süpriz bir bebek değil. Eşim ile artık bir bebeğimiz olsun diye düşünmeye başladığımızda çocuğumuzun sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ilk olarak vücudumu hamilelik dönemine hazırlanmam gerektiğini biliyordum. Bundan dolayı ilk olarak yediğime içtiğime dikkat ederek daha sağlıklı beslenmeye çalıştım. Çok kilolu olmamakla birlikte hamilelik dönemimde kilo alacağımı düşünerek 1-2 kiloda olsa vermeyi hedefledim ama pek başarılı olamadım. Ayrıca yaptığım araştırmalar sonucunda hamileliğe hazırlık dönemimde, hamileliğimin 3 ay öncesinde folik asit kullanmaya başladım. Peki neden Folik Asit?

Folik Asit, B grubundan bir vitamin ve B9 ismi ile anılıyor. Yapılan pek çok araştırma sonucunda folik asitin aminoasit metabolizmasında ve DNA yapısında rol oynadığı, hücre büyümesi ve gelişimini artırarak doku oluşumunda büyük rol oynadığı ortaya çıkmış. Ayrıca hamilelik sırasında, hatta hamilelikten önceki 3 ayda günlük 400 mg folik asit alımının bebeklerde merkezi sistem anomalilerinden omurgada açıklık (Spina bifida) ve kafa tasının bir kısmının gelişememesini (anensefali) önemli oranda azalttığı tespit edilmiş. Bunun yanında folik asit eksikliğinin erken doğuma ve kalp anomalilerine de sebep olabileceği iddia edilmekte.

Folik asit, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tüm tahıllar, kuru baklagiller ve hayvansal gıdaların bir çoğunda bulunmakta. Aşağıdaki tabloda bazı gıdalarda ne kadar folik asit bulunduğu gösterilmiştir. Ancak ısı ve ışık  folik asit oranını azaltmakta. Bundan dolayı azami yararın sağlayabilmek için sebze ve meyveleri taze olarak ve mümkün olduğu kadar az pişirilmiş şekilde tüketilmesi gerekiyor. Folik asit, besinlerin yanı sıra tablet olarakda alınabiliyor.

Normal bir insanın günlük olarak serbest folat üzerinden 200, toplam folat üzerinden ise 300 mikrograma ihtiyacı var. Hamilelik döneminde ise folik asit ihityacı yaklaşık %50 oranında artmakta. 

100 Gram Gıdadaki Folat Miktarı
GıdaSerbest (mg)Toplam (mg)
alabalık-750
fıstık-280
piliç eti-250
ıspanak170200
maydanoz-170
karaciğer-140
brokoli-111
lahana-100
böbrek6080
esmer ekmek1550
beyaz ekmek830
portakal1324
marul2020
muz1020
yumurta1020
sığır eti47
elma / üzüm36
koyun / tavuk eti36
pişmiş yumurta25



Hamilelik dönemimden önce doktor kontrolümde de doktorum folik asit kullanmamı istedi. Ayrıca hamililiğimin ilk 4 ayında da doktorumun kontrolünde folik asit kullanmaya devam ettim.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder